Events voor medewerkers Wärtsilä

INVENT (Y)OUR FUTURE

Elkaar inspireren om onze strategie Smart Marine Ecosystem verder vorm te geven

Overal binnen Wärtsilä kom je ‘m tegen. We hebben het er over, we verwijzen ernaar in onze berichten en presentaties: onze strategie voor de toekomst, het Smart Marine Ecosystem. Hoewel nog niet iedereen zich daar meteen iets bij kan voorstellen, zal het ecosysteem-denken stukjes bij beetjes in onze poriën geraken. Bij iedere Wärtsilä-medewerker. Om elkaar daarbij te inspireren organiseren we wereldwijd binnen Wärtsilä Invent (Y)our Future-events, de eerste keer afgelopen april in Drunen.

Wärtsilä staat aan het begin van een transformatie naar een provider van technologiesystemen voor de hele maritieme branche. In reactie op trends in de samenleving en in de maritieme industrie moeten we nu eenmaal anders gaan werken. Als bedrijf, maar ook als individu binnen dat bedrijf.


Zoals Teus van Beek, General Manager Market Innovation van de divisie Marine Solutions het zegt in het artikel over slimme en duurzame scheepvaart, elders in deze WeHighlights: ‘Met onze nieuwe strategie ontwikkelen we de branche door tot een gezonde, toekomstbestendige sector. Dat doen we door ons te presenteren als technologie-provider. We denken niet meer in producten, maar in oplossingen voor uitdagingen van nu, in samenhangende systemen.’

Tijdens de driedaagse interactieve Invent (Y)our Future-events bespreken we met elkaar wat dit Smart Marine Ecosystem nou betekent voor de werkvloer. Heel concreet. Welke ontwikkelingen liggen er aan ten grondslag? Welke nieuwe vaardigheden zijn nodig? Hoe zullen we gaan werken? En met wie gaan we samenwerken? Met welke afdelingen, welke klanten?

De eerste stap in Drunen

Tijdens het eerste Invent (Y)our Future-event in Drunen van 12 tot 14 april dit jaar werd de deelnemers duidelijk wat de digitale transformatie van Wärtsilä behelst. In zijn openingsspeech benadrukte Ruud van Hamont, Manager Training Centre in Drunen, dat iedereen kan bijdragen aan de verandering. ‘Sommige mensen zijn zo gefocust op hun dagelijks werk, dat ze zich geen tijd gunnen om zich goed te verdiepen in wat gaande is’, zei hij. ‘Toch moeten we onderkennen hoe alles wat gebeurt op digitaal gebied samenhangt met onze strategie en ontwikkeling – en uiteindelijk met datzelfde dagelijkse werk. Een event als Invent (Y)our Future helpt dat beter te begrijpen en te zien hoe we zelf kunnen bijdragen aan de verandering.’

Dynamisch programma

Het driedaagse evenement in Drunen werd bijgewoond door meer dan honderd medewerkers. Er waren presentaties, workshops, uitwisselsessies en trainingen die raakten aan alle ‘takken van sport’ van Wärtsilä, inclusief digitaal. Centrale thema’s waren Smart Marine, trends voor de toekomst en innovatie en ook onderwerpen als cyber security, Wärtsilä Online Services (zie elders in deze WeHighlights) en slim werken met Office 365 passeerden de revue, net als samenwerkingstools als Microsoft Teams, Planner en Yammer.

Ook kwam softwareontwikkeling uitgebreid aan bod, onder meer gerelateerd aan het Smart Technology-project en er was een goed bezochte presentatie met discussie over de toekomst van autonoom varen.

Positieve energie

De hoge opkomst en inhoudelijke discussies lieten zien dat onze collega’s in Drunen bereid zijn zich te verdiepen in hun toekomst én in bijdragen aan een betere wereld, door mee te bouwen aan de digitale transformatie van Wärtsilä. Teus van Beek: ‘Mensen participeerden zeer actief in de workshops, deelden ideeën, bediscussieerden de toekomst van het bedrijf. Zo kunnen de nieuwe ideeën opborrelen die we nodig hebben om onze gezamenlijke toekomst samen vorm te geven.’

Meer Invent (Y)our future-events

Voor deze voorzomer zijn er events gepland in India, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, Finland en Singapore. In de herfst van 2018 zullen er overal ter wereld meer events plaatsvinden.