Nieuwe hopperzuiger voor Damen

Eén van de milieuvriendelijkste in zijn soort

Scheepsbouwer Damen Shipyards Group bouwt op dit moment een grote hopperzuiger die wordt uitgerust met motoren, propellers en een regelsysteem van Wärtsilä. Opdrachtgever van dit schip is bouwmaterialenleverancier Cemex UK.

De nieuwe Damen-hopperzuiger met Wärtsilä-voortstuwingsapparatuur is straks een van de meest milieuvriendelijke schepen in zijn soort.

Wärtsilä levert motoren die SCR voorbereidt zijn. Met deze zogenoemde selectieve katalytische reductietechnologie zal de NOx uitstoot gaan voldoen aan de Tier III-voorschriften van de International Maritime Organization. Bij oplevering is dit baggerschip (103 meter lang, 4975 gross tonnage) één van de milieuvriendelijkste in zijn soort.

Ervaren leverancier

‘Samen met Damen maken we dit nieuwe schip zo efficiënt en schoon mogelijk. Wärtsilä heeft veel ervaring met het ontwikkelen van oplossingen voor baggerschepen. Zo weten we precies welke voortstuwingsapparatuur het best past bij dit schip’, zegt Dick Heidelberg, Accountmanager Wärtsilä. In totaal levert Wärtsilä twee Wärtsilä 26-motoren – een type dat veel gebruikt wordt op baggerschepen, twee Wärtsilä 4D775 regelbare pitchpropellers (CPP) – die zijn juist nieuw en geavanceerd – en het compacte state-of-the-art Wärtsilä ProTouch-regelsysteem. Eind 2018 levert Wärtsilä de apparatuur en eind 2019 zal het schip naar verwachting de Noordzee op gaan.

Vanzelfsprekende keuze

Damen exploiteert wereldwijd meer dan vijftig scheepswerven, reparatiewerven en aanverwante bedrijven. De afgelopen jaren voorzag Damen nieuwe vracht- en onderzoeksschepen al van voortstuwingsmachines van Wärtsilä. Olivier Marcus, productmanager Baggeren bij Damen: ‘De keuze om met Wärtsilä in zee te gaan, was voor ons vanzelfsprekend. Het bedrijf combineert een reputatie als hoogwaardig en betrouwbaar met een langdurige relatie met onze klant Cemex. Kortom: de beste partner om samen mee te bouwen aan Damens eerste Marine Aggregate Dredger.’