SAFETY DAY 2018
ON THE ROAD


Nul ongevallen – dat is onze target, op de werkvloer en onderweg naar of van het werk. De ‘zero mindset’, noemen we dat; een instelling die begint met het bewust maken van veilige keuzes, conform de tien life saving rules van Wärtsilä (o.a. bescherm je hoofd, houd je ogen op de weg, houd je aan de verkeersregels). De volgende stap is beseffen dat veiligheid altijd voor productiviteit gaat. Dat kan betekenen dat je je werk neerlegt om in te grijpen als je ziet dat iemand risico loopt of zich niet aan een van de life saving rules houdt.

REIS VEILIG EN ZICHTBAAR

Frank Kevenaar, managing director Wärtsilä Nederland blikt terug op de Safety Day: ‘Onze mensen zijn enorm mobiel. Ze zijn veel onderweg naar klussen en reizen natuurlijk dagelijks naar en van hun werk. Een deel van hun reistijd is werktijd – logisch dus dat wij hen als werkgever daarbij zo goed mogelijk ondersteunen.

‘Tijdens de Safety Day hebben we mensen willen laten reflecteren op veilig reizen. We hebben daarbij handvatten aangereikt die eenvoudig praktisch toepasbaar zijn. Bijvoorbeeld: hoe plan je je reis? Moet jij al vroeg aan de andere kant van het land zijn, of weet je dat je bespreking tot tien uur ’s avonds duurt? Dan is het veiliger om een hotel te nemen dan dat je half dommelend ‘s nachts over de weg dwaalt.

‘Cijfers laten zien dat er in Nederland inmiddels meer ongelukken gebeuren met fietsers en voetgangers dan met automobilisten. Daarom hebben we met filmpjes en animaties laten zien wat het effect van reflecterende kleding in het donker is. En daarom kreeg iedere deelnemer een reflecterend veiligheidsvest. Het was mooi om te zien dat mensen na afloop van de dag met dat hesje aan op de fiets sprongen. Ook krijgen leidinggevenden andere reisaanvragen dan voorheen. Blijkbaar is het gelukt om de deelnemers aan het denken te zetten.’