BEWEGING!

In de vorige WeHighlights vertelde ik hoe onze branche in beweging is. Het voorzichtige herstel na de crisis dat ik toen benoemde, lijkt langzaam door te zetten. Klanten hebben in de moeilijke jaren lessen geleerd hoe ze kunnen overleven in een overspannen markt. Daardoor zal het nooit meer hetzelfde worden als voor de crisis dus het roer moet om. Zo formuleerden we ons nieuwe purpose statement: enable sustainable societies with smart technology. Het is fantastisch te constateren dat die visie zich nu al begint uit te kristalliseren tot concrete stappen, oplossingen en zelfs nieuwe segmenten.

Ons nieuwe purpose statement: enable sustainable societies with smart technology

Als grote speler in de branche is ook Wärtsilä in beweging – en wel vooruit. Zo verhuist het Finse hoofdkantoor deze zomer naar een nieuwe locatie waar ook een Wärtsilä Campus en een Wärtsilä Experience Center komen, om in een inspirerende omgeving met hightech kenmerken het nieuwe, innovatieve denken verder handen en voeten te geven. Zo kunnen meer vernieuwende producten ontstaan zoals de twee doorbraken van de afgelopen tijd: de auto-docking ferry en een systeem voor draadloos laden.

Beide innovaties laten zien dat Wärtsilä verder kijkt dan puur producten – we denken steeds meer in concepten. Het gaat om het smart marine ecosystem, waarbij ‘smart’ het middel en duurzaamheid en efficiency het doel. Dat is onze meerwaarde voor klanten. Ook in onze eigen regio. Zo zijn wij verheugd te melden dat vlak na de grote stroomstoring in april rond Amsterdam het onderhoudscontract tussen Wärtsilä en het AMC ziekenhuis met nog eens zes jaar verlengd voor hun warmtekrachtcentrale. Ook heeft Damen Shipyards Group ons een order gegund voor de eerste 'Damen Marine Aggregrate Dredger'.


Een ander voorbeeld van een nieuwe marktbenadering is dat we onze klanten die voor complexe vraagstukken en grote investeringen staan als gevolg van aangescherpte milieu- en emissie-eisen, op een nieuwe manier adviseren. We hebben veel kennis in huis over de regelgeving en delen die met de markt, zo dat men zelf kan bepalen welke afweging men maakt. De keuze zal immers per schip, per vloot, per segment anders uitvallen.

We digitaliseren, we anticiperen, we innoveren!

Kortom, het was mooi om onze visie in de vorige WeHighlights met jullie te delen. En het deed ons goed daar veel positieve feedback op te krijgen. Maar dat we al een half jaar later kunnen laten zien dat die visie al zijn weerslag heeft op de praktijk van alle dag, is nog veel mooier. We digitaliseren, we anticiperen, we innoveren! De wereld verandert zo snel – je moet wel mee blijven doen. En dat doen we.


We blijven in beweging – als Wärtsilä wereldwijd, als Wärtsilä Nederland, als individuele Wärtsilä-medewerker. Zoals we concludeerden op de vierde wereldwijde Wärtsilä Safety Day moet je je bij beweging altijd bewust zijn van veiligheidsrisico’s. En dat wil ik tot slot iedere lezer meegeven voor de naderende zomervakantie: neem je tijd, rust goed uit, maar rij, wandel, fiets, zwem vooral veilig. De service aan onze klanten loopt met hulp van je collega’s onverminderd door, ook als jij er even niet bent. Dus ontspan en we zien je straks graag terug met een volledig opgeladen batterij. Draadloos.

Een mooie zomer toegewenst!


Frank Kevenaar

Managing Director Wärtsilä Netherlands B.V.