WERELDPRIMEUR!


De eerste Wärtsilä autodocking-installatie succesvol getest met veerboot

De afgelopen maanden heeft Wärtsilä met succes de autodocking-technologie getest met een 83 meter lange veerboot van de Noorse exploitant Norled – een wereldprimeur!

Detail: het schip zit ook barstensvol andere, slimme technologie. Autodocking verloopt volgens een vaste procedure. Terwijl het schip op normale snelheid vaart, wordt het docking-systeem op ongeveer 2000 meter van de aanlegplaats geactiveerd. Daardoor vertraagt het schip geleidelijk en activeert het systeem de line-up en docking-manoeuvre, net zolang tot het schip veilig vastligt op de aanlegplaats. Is de veerboot weer klaar om uit te varen, dan kan het systeem het schip ook weer volledig geautomatiseerd laten vertrekken. De software regelt het volledige manoeuvreren van het schip, van besturing tot voortstuwing. Er is altijd een handmatige tussenkomst of controle mogelijk, maar tijdens de tests hoefde de kapitein niet een keer de besturing over te nemen.

De autodocking-tests werden uitgevoerd met de veerboot Folgefonn van Norled.

VOORDELEN
Met de autodocking-technologie hoeven scheepsofficieren niet in het stuurhuis te blijven. Ze kunnen bijvoorbeeld vanaf het dek de situatie ter plekke bekijken, wat de veiligheid ten goede komt. Ook is er minder kans is op menselijke fouten en treedt er minder slijtage op omdat de thrusters doelmatiger worden gebruikt. Autodocking is bovendien een efficiënte manier van aanleggen, waardoor er op de aanlegplaats meer tijd beschikbaar is.

SAMENWERKING
Het Noorse Norled heeft de Folgefonn beschikbaar gesteld aan Wärtsilä voor de verdere ontwikkeling van Smart Marine-producten en -systemen. Zo is de ferry al uitgerust met een energieoptimalisatiesysteem, een hybride vermogenssysteem, draadloos opladen van accu's en een energieopslagvoorziening. Het autodocking-project wordt ook ondersteund door het Noorse staatsbedrijf Innovasjon Norge.

VRIENDELIJKE WOORDEN
Roger Holm, President, Wärtsilä Marine Solutions: ‘Wij zijn Norled dankbaar voor de prettige samenwerking. Deze tests waren heel belangrijk voor Wärtsilä’s algehele visie op Smart Marine. Dankzij de goede samenwerking kan Wärtsilä doorgroeien als leider van de transformatie naar een nieuw tijdperk, met hoge efficiëntie en goede bedrijfsresultaten voor onze klanten.’

Op zijn beurt zegt Sigvald Breivik, technisch directeur van Norled: ‘Wij steunen Wärtsilä’s inspanningen voor technologieën die de veiligheid verbeteren, de bedrijfskosten verlagen en de impact op het milieu verminderen. Dat is alleen maar goed voor onze sector.’

MEER AMBITIES
We liggen op stoom, want in 2017 bestuurde het Wärtsilä-team dat de autodocking-tests uitvoerde, een schip op de Noordzee… vanuit San Diego (Californië) – ook met succes. De ontwikkeling van intelligente schepen staat centraal in de visie van Wärtsilä op een smart marine ecosysteem. The sky is the limit!

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.